Minustako karavaanari – miten vertailla asuntoautoja ensikertalaisena

Kuinka vertailla asuntoautoja ja mitä ottaa huomioon ensikertalaisena? Ensimmäistä asuntoautoa hankkiessa kannattaa miettiä, millaiseen käyttöön se tulee: matkusteletko ympäri vuoden vai ainoastaan kesällä? Millainen budjetti sinulla on? Tuleeko asuntoautosta taloutenne ainoa auto vai kenties kulkuneuvo kesäreissuihin? Tulisiko menopelissä olla kerrossänky vai parivuode? Haluatko asuntoautosi rahoituksella?

Ennen ensimmäisen asuntoauton hankintaa kannattaa kerätä tietoa kiinnostavista vaihtoehdoista. Vieraile myymälässämme tutustumassa millaisia asuntoautoja on saatavilla. Löydät meiltä myös kattavasti esitteitä, joissa on kerrottu erilaisista vaihtoehdoista. Voit myös katsoa YouTube-kanavaltamme videoita asuntoauton käytöstä. Onko tutuillasi asuntoautoja? Kartoita heidän kokemuksiaan erilaisista malleista!

Suomen vaihteleviin sääolosuhteiseen asuntoautolla

Meillä Ysitien Autossa myynnissä olevia asuntoautoja ja retkeilyautoja voit hyvillä mielin käyttää Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa. Varustetasoon Ford Ci Ellioteissa kuuluu automaattisesti Truma-lämmitysjärjestelmä, harmaavesisäiliön lämmitys ja hyvä lämpöeristys. Valikoimastamme löydät asuntoautoja ympärivuotiseen käyttöön, mutta mikään ei estä matkailemasta vain kesäisin.

asuntoautoja asuntoauto asuntoautot

Asuntoautoja on montaa mallia

Asuntoautoja on erimallisia: alkovi, puoli-integroitu ja integroitu matkailuauton vai retkeilyauton. Alkovimallisissa matkailuautoissa ohjaamon päällä on nukkuma- tai säilytystilaa, josta nimitys alkovi tulee. Näin muita tiloja vapautuu enemmän esimerkiksi oleskeluun. Alkovi aiheuttaa suuremman ilmanvastuksen ja tekee etuosasta korkean. Puoli-integroidut matkailuautot ovat nimensä mukaan puoliksi auton omaan alustaan rakennettu ja puoliksi korinvalmistajan. Niissä ei ole erillistä alkoviosaa, mutta etuosassa voi olla alaslaskettava sänky. Näin puoli-integroitu mallissa on pienempi ilmanvastus kuin alkovimallissa eli ne ovat virtaviivaisempia. Integroidussa mallissa kori on rakennettu kokonaan korinvalmistajan toimesta eli ajoneuvossa ei ole tunnistettavaa auto-osaa edessä. Integrointi mahdollistaa sisätilojen tehokkaan käytön, kun ohjaamo on yhtenäinen matkustamo-osan kanssa. Retkeilyauto on matkailuajoneuvoista näppärin pienen kokonsa ansiosta. Blogistamme voit lukea, mitä huomioida kun miettii asuntoauton ja retkeilyauton välillä. Ulkopuolelta retkeilyauto muistuttaa pakettiautoa, jonka sisällä ovat kaikki mukavuudet kuin matkailuautossakin: wc, suihku, jääkaappi, liesi ja lämmitys. Parhaita puolia on retkeilyauton monikäyttöisyys, sillä se sopii hyvin talouden ainoaksi autoksi ja mahtuu hyvin normaaliin parkkiruutuun.

Korimalleissa ja alustoissa on runsaasti vaihtoehtoja. Asuntoautoja on saatavilla myös nelivetoisina, mikäli sinun tulee päästä kulkemaan myös haastavissa olosuhteissa. Eri merkkien takuisiin ja ominaisuuksiin kannattaa perehtyä. Mikäli sinulle on väliä minkä merkkinen asuntoauto on, rajaa se jonkun verran vaihtoehtoja. Meillä Ysitien Autossa on esimerkiksi Ford alustaisia CI Elliot asuntoautoja tai Fiat alustaisia Weinsberg retkeilyautoja.

Pohjaratkaisu ja sänkyjen paikat

Siihen millaisen matkailuauton valitset, vaikuttaa kuinka monta makuupaikkaa tarvitaan sekä haluatko pari- vai erillisvuoteet. Asuntoautoja on moneen tarpeeseen sopivia! Matkustatko lapsiperheenä ja kuinka monta lasta on mukana, tuleeko lemmikki matkalle mukaan, matkustatko kaveriporukan kanssa tai kaksin kumppanin kanssa. Myös vuoteisiin nousemisessa on erilaisia vaihtoehtoja, jolloin voit valita sinulle sopivimman vaihtoehdon. Esimerkiksi, jos tikapuut ovat sinulle vaikeat, valitse portaat. Myös säilytystilan tarve vaikuttaa millainen auto on sinulle paras vaihtoehto, sillä myös niitä on useita erilaisia. Esimerkiksi Ford CI Elliot 90M on hulppea takatalli (oven koko 1370cm x 1320cm), jolloin sinne mahtuu esimerkiksi polkupyörät matkan ajaksi säilytykseen.

Ensikosketus vuokraamalla asuntoautoja

Hyvä ja helppo tapa tutustua asuntoautoiluun on vuokraaminen. Saat esimerkiksi viikon pituisen reissun aikana tuntumaa siitä, millaista on matkustaa asuntoautolla ja mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita asuntoautossa. Vuokraamalla huomaat hyvin millaista reissaaminen renkaiden päällä on. Meiltä saat vuokrattua asuntoauja. Se on hyvä tapa varmistaa, ennen oman ajoneuvon ostamista, mitä mieltä on karavaanielämästä ja mitä pitää huomioida omaa autoa valitessa. 

Mieti sinulle sopiva budjetti

Mieti myös oma budjettisi: millainen summa on tähän hankintaan sopiva? Paremmilla varusteilla olevat asuntoautot ovat luonnollisesti hintavampia. Tiukan budjetin kanssa käytetty ajoneuvo voi olla järkevämpi vaihtoehto, vaikka meiltä saat toki hyvät rahoitusvaihtoehdot uusiin autoihin.

retkeilyautot matkailuauto

Ensikertalainen: vieraile liikkeessämme

Ensimmäisen asuntoauton suosittelemme ostamaan liikkeestä. Myyjällä on kokemusta ja ammattitaitoisuutta auttaa sinua löytämään tarpeitasi vastaava matkailuauto. Kerro myyjälle, mitä asuntoautolta haluat ja tarvitset. Hän osaa myös kysyä oikeat kysymykset, jotta löydätte oikean ajoneuvon.

Näillä vinkeillä voit suunnitella ensimmäisen oman asuntoauton hankintaa. Ota rohkeasti yhteyttä Caravan myyjäämme Marko Mäkiseen 0444-999908  tai marko.makinen@ysitienauto.com. Hän kertoo erilaisista vaihtoehdoista ja auttaa sinua tekemään valintasi. Voit katsoa monipuolisen valikoimamme kotisivuiltamme tai nettikaravaanista.