Isuzu D-max ja Toyota Hilux ovat perusteiltaan hyvin samankaltaisia
Koneviestin testiryhmä selvitti eroja kahden japanilaisvalmistajan tuotteiden välillä. Avolavan hankkiva odottaa auton täyttävän tietyt ominaisuuden, sillä Suomessa niitä hankitaan lähes aina ammattikäyttöön. Sen vuoksi Isuzu D-max ja Toyota Hilux ovat perusteiltaan hyvin samankaltaisia.
Niin sanottujen tonniluokan avolavapakettiautojen markkinat ovat vakiintuneet Suomessa noin 10 prosentin paikkeille pakettiautojen kokonaismyyntiin suhteutettuna. Kappalemäärissä se tarkoittaa noin 1 200–1 500 auton vuosittaista rekisteröintimäärää.
Kehitystä ohjaa vahvasti Suomen autoverotus. Kun muualla maailmassa avolavojen myynti ohjautuu vahvasti viisipaikkaisiin versioihin, pitää Suomen verotus huolen siitä, että viisipaikkaisten myynti on merkistä riippuen 5–10 prosentin luokkaa merkin kokonaismyynnistä. Kun auto on kaksipaikkainen, hankitaan se silloin pääsääntöisesti työkaluksi. Ja työkaluille on vakiintunut kysyntä metsäkoneyrittäjien, maanviljelijöiden, maanrakentajien sekä kiinteistöhoitoyritysten keskuudessa. Autoista noin 80 prosenttia rekisteröidään yritysten nimiin. Muualla vallalla oleva kulttuuri avolavojen hankintana ns. elämäntapa-autoksi puuttuu meiltä lähes kokonaan. Kysyntää kyllä olisi, ja tätä kautta mahdollisuus merkittävästi suurempiin kokonaisvolyymeihin.
Isuzu D-maxin ja Toyota Hiluxin suunnittelua ohjaavat trendit
Avolavojen suunnittelu on muuttunut, sillä aiemmin on keskitytty auton olevan työkalu, mutta nykyään panostetaan yhä enemmän mukavuutta ja kuljettajan työympäristöä korostavaan suuntaan. Tämä johtuu kasvavasta elämäntapa-autoilusta, jossa ohjaavana tekijänä on perinteisten ominaisuuksien lisäksi mukavuus, paremmat ajo-ominaisuudet, varustelut ja turvallisuus, näyttävää ulkokuorta unohtamatta.
Sekä Isuzu D-maxissa että Toyota Hiluxissa ovat esillä varsinkin varustelu ja voimakas muotoilu. Varusteita ja ominaisuuksia molemmissa onkin runsaasti.
Isuzu D-Max ja Toyota Hilux:
- Isuzu D-Max:
- 10. sukupolven malli
- 1,9 litrainen, 120 kW:n tehoinen ja 360 Nm vääntävä diesel
- Neliveto, alennusvaihteisto ja takatasauspyörästön lukko
- Vetopaino 3 500 kg
- Toyota Hilux:
- 8. sukupolven malli
- 2,8 litrainen, 150 kW:n tehoinen ja 500 Nm vääntävä diesel
- Neliveto, alennusvaihteisto ja takatasauspyörästön lukko
- Vetopaino 3 500 kg
Japanilaiskaksikko Isuzu&Toyota
Molemmilla valmistajilla on vakiintunut asema Suomen markkinoilla ja pitkä kokemus avolavoista. Isuzu D-maxia on valmistettu vuodesta 1963. Isuzu on ainoa pick-up, jonka valmistaja on keskittynyt ainoastaan hyötyajoneuvoihin. Tämä antaa tiettyä näkökulmaa siihen, mitä ammattiautoilija tuotteeltaan vaatii. Huomion arvoista on myös se, että Isuzu on maailman suurin dieselmoottoreiden valmistaja. Isuzu D-max uudistui merkittävästi viimeisimmässä päivityksessään, sillä auton mitoitus muuttui, runkorakenteet vahvistui, jousitusgeometriaa muuttui, jarrut ovat suuremmat ja vannekoko kasvoi 18 tuumaan. Myös voimalinja päivitettiin moottorin ja vaihdelaatikkojen sekä lukkojen ja niiden kytkentöjen osalta. Näkyvin uudistus tuli tietysti ulkoisen ilmeen kautta, mutta käytännössä merkittävämpää oli ohjaamon laittaminen uuteen uskoon. Toyota Hilux ensiesiteltiin vuonna 1968. Hiluxin päivitysmalli esiteltiin vuoden 2020 lopulla. Tarjolle tuli 2,4-litraisen rinnalle 2,8-litrainen moottori. Myös joitain pieniä teknisiä uudistuksia tehtiin ohjaukseen, jousitukseen ja ajonvakautusjärjestelmään. Ja tietysti myös ulkoista ilmettä on kohennettu.
Perusrakenne on samankaltainen
Perusrakenteiltaan Isuzu D-max ja Toyota Hilux ovat samankaltaisia. Molemmissa on tikapuurungon ja erilliskorin yhdistelmä. Edessä on päällekkäiset kolmiotukivarret ja takana jäykkä taka-akseli lehtijousilla. Jarrut on toteutettu totutusti – edessä levyt, takana rummut -yhdistelmällä. Mitoituksiltaan autot ovat lähellä toisiaan, vaikka silmä kenties antaa muuta ymmärtää. Merkittävimmät mittaerot ovat Isuzun 6 cm suurempi kokonaispituus, Toyotan 5 cm korkeampi lastauskorkeus ja Toyotan 9,5 cm suurempi etuylitys. Vetopaino molemmissa on 3 500 kg, mutta Toyotalla yhdistelmän kokonaismassa on 300 kg suurempi.
Merkittävin yksittäin ero löytyy konepeiton alta. Kun Isuzussa on 1,9 litrainen, 120 kW:n tehoinen ja 360 Nm vääntävä diesel, on Toyotassa uutena 2,8 litrainen, 150 kW:n tehoinen ja 500 Nm vääntävä diesel. Näissä lukemissa on jo huomattava ero. Isuzussa on sähkösäätöinen VGS-turboahdin ja Toyotassa muuttuvasiipinen ahdin.
Molemmissa on kuusinopeuksinen, momentinmuuntimella varustettu Aisinin valmistetta oleva automaattivaihteisto. Voimansiirrossa on pitäydytty totutussa sähköisesti kytkettävän nelivedon ja alennusvaihteiston ratkaisussa sekä kytkettävässä takatasauspyörästön lukossa.
Ohjaamot Isuzu D-maxissa ja Toyota Hiluxissa
Vuosien saatossa on panostettu eniten ohjaamoihin, koska trendit ohjaavat autojen käyttöä. Niin avolavat kuin myös pakettiautot ovat ottaneet ohjaamoiden osalta suunnan kohti henkilöautomaisempaa tunnelmaa. Perusasiat ovat sekä Isuzu D-maxissa että Toyota Hiluxissa kunnossa ja esimerkiksi analogiset mittarit ovat riittävän suuret ja selkeät. Isuzun mittariston keskellä oleva diginäyttö on aavistuksen pieni ja sekavan oloinen. Molemmista löytyy nyt myös Apple Car Play ja Android Auto, joita käytetään kosketusnäytön kautta.
Sisustan muotoilussa Isuzu on onnistunut paremmin, sillä linjat ovat selkeät, säätimet ja hallintalaitteet ovat loogisesti käden ulottuvilla. Toyotassa on enemmän teräviä muotoja, jotka keräävät pölyä. Isuzu on myös onnistunut uuden mallin myötä tilankäytössä Toyotaa paremmin. Tämän huomaa kuljettajan istuimelta. Nyt myös pitkä kuljettaja saa ajoasennon mieleisekseen, kiitos onnistuneen mitoituksen ja riittävän laajojen ja monipuolisten säätövarojen niin istuimessa kuin ohjauspyörässä. Toyotan ongelmana on edelleen se, että istuinta ei saa riittävän alas.
Isuzu D-maxin ja Toyota Hiluxin voimalinjat
Erot moottoreiden välillä eivät olleet niin suuret kuin odotimme. Toyotan suuremman moottorin eduksi voidaan laskea parempi sitkeys ja kiihtyvyys lastattuna yli 60 km/h nopeuksissa sekä suuremmilla kierrosalueilla. Toyotan vaihteisto ei hyödynnä suuremman moottorin ominaisuuksia niin hyvin kuin voisi. Tämä ilmenee etenkin kiihdytyksissä kuminauhamaisena kiihtyvyytenä ja puhtia moottorissa on kunnolla vasta 3 000 kierroksen kohdilla. Power-asetus ei tuo alakierroksilla mitään, vaan auttaa lähinnä isommilla vaihteilla. Tosin, maantiellä Toyota Hilux etenee pienemmillä vaihtamisilla kuin Isuzu D-max. Etenkin mutkikkaalla maantiellä Isuzu hakee pienempää vaihdetta mäissä hyvin herkästi tai ylipäätään jos kuski painaa enemmän kaasua.
Ajoimme kaksi erillistä kulutuslenkkiä. Ensiksi sekalaista maantieajoa noin 125 kilometriä vaihtelevilla sora- ja asfalttipintaisilla maanteillä noin 62 km/h keskinopeudella. Tankkausmenetelmällä mitattuna kulutukset olivat lähes tasan. Isuzu vei 8,51 ja Toyota 8,61 litraa sadalla.
Kaupunkiajossa ero oli vielä pienempi. noin 40 kilometrin mittaisella ja 30 km/h keskinopeudella ajetulla lenkillä Toyota vei 8,38 ja Isuzu 8,43 litraa sadalla. Huomioitavaa on, että molempien ajotietokoneet olivat kaukana todellisesta kulutuksesta. Toyotan mittari oli 0,6 l pielessä, mutta Isuzun jo yli litran.
Maantiellä ja maastossa
Autojen todellinen luonne paljastuu, kun päästään tien päälle ja maastoon. Perusluonteeltaan Isuzu on herkempi ja tunnokkaampi sekä ketterämpi. Toyota on taasen vakaampi ja mukavampi kokonaisuus.
Maantiellä Isuzu reagoi herkemmin epätasaisuuksiin ja heittoihin. Isuzu tuntuu myös sorateillä aavistuksen leijamaiselta. Ohjaus on kevyt ja tarkka, vaikka tietty tunnottomuus vaivaa. Toyotan alusta on keskivaiheita pehmeän ja höllyvän oloinen ja niiaa enemmän laajakaarisissa pompuissa, kun taas Isuzu on aavistuksen jäykempi. Vaikka Toyotan kori reagoi huojumalla jyrkemmissä kaarteissa, on alusta mukavamman tuntuinen ja ylipäätään vähän työtä vaativa maantiellä. Vaikka molemmat tuntuvat pintakovilta, nielevät kummatkin nimismiehenkiharat yllättävän hyvin. Tiukoissa jarrutuksissa Toyota niiaa selkeästi Isuzua enemmän. Kuorman molemmat kantavat mallikkaasti. Tärinäradalla Isuzu säilytti ohjattavuuden hyvin, eikä ratti lyönyt sormille niin kuin Toyotassa, jota piti paimentaa toden teolla. Tässä auttoi varmasti Isuzun tasapainoinen etupään jousitus.
Molemmissa on maastoajoa ajatellen omat vahvuutensa. Toyotan vahvuus on etupään pitkät joustovarat, jotka mahdollistavat sulavan ja turvallisen etenemisen maastossa, eikä hidasta nelivetoa tarvitse kytkeä niin usein kuin Isuzussa. Helmat eivät ota niin helposti maahan kiinni kuin Isuzussa. Myös avustimet toimivat hyvin.
Isuzun vahvuuksia ovat herkkyys ja näppäryys, joiden ansiosta auton ohjailu tiukoissa paikoissa on helpompaa kuin Toyotassa. Autolla pystyy etenemään nopealla nelivedolla yllättävän pahoihin ja vaativiin paikkoihin, kiitos sopivasti valittujen vaihteiston välitysten.
Lähde: Isuzu D-Max sekä Toyota Hilux vertailussa vastakkain – rakenteeltaan samankaltaiset avolavat yllättivät maantie- ja maastoajossa, Timo Rintakoski, 30.8.2021, koneviesti.fi. Testiryhmä: Tommi Hakala, Timo Rintakoski, Mikael Torvinen.
Lue lisää Isuzusta ja katso meillä myynnissä olevat Isuzut
Tutustu Isuzu D-max esitteeseen