Asuntoautoa hankkivaa voi mietityttää ajokorttiasiat: millaisen ajokorttiluokan unelmieni asuntoauto tai -vaunu vaatii? Riittääkö oma ajokortti asuntoautoa tai -vaunua varten? Yllättävää kyllä, suurta osaa matkailuajoneuvoista saa ajaa B-ajokortilla. Kerromme tässä artikkelissa tarkemmin ajokorttiluokista.

Aloitteleva karavaanari saattaa miettiä, millainen ajokortti asuntoauto tai -vaunu harrastukseen tulee olla? Voikin olla odottamatonta kuulla, että monia matkailuajoneuvoja saa ajaa pelkällä B-kortilla. Kun ajoneuvon kokonaismassa ei ylitä 3500kg, riittää B-kortti. Näin ollen valinnanvaraa riittää, vaikka matkailuautot ovatkin huomattavasti kookkaampia henkilöautoihin verrattuna. Esimerkiksi meillä Ysitien Autossa myynnissä olevat Ford CI Elliot matkailuautot ovat kokonaispainoltaan alle 3500kg. Toki B-ajokortti ei riitä aivan kaikkeen, sillä yli 3500kg painavat matkailuajoneuvot vaativat jo C1-kortin.

asuntoauto ajokortti
Ford CI Elliot on ajettavissa B-luokan ajokortilla

B-ajokortti asuntoautoa varten

Ajoneuvoa, jonka kokonaismassa on enintään 3 500kg saa kuljettaa B-kortilla eli henkilöautokortilla. Ajoneuvoyhdistelmää, jossa on B-luokan vetoauto ja joissa hinattavan ajoneuvon kokonaismassa on yli 750kg, mutta ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa on enintään 3 500kg saa myös kuljettaa B-kortilla. Kokonaismassa tai kokonaispaino tarkoittaa matkailuajoneuvon maksimipainoa. Kokonaismassa on painoraja, jota ei saa ylittää, kun ajoneuvo on lastattu matkalle. Henkilöautokortilla ajettavia matkailuautoja on valikoimassamme runsaasti, kuten myös retkeilyautoja. Voit aina varmistaa myyjiltämme riittääkö sinun ajokortti asuntoautoa, josta olet haaveillut, kuljettamaan.

BE-ajokortti painavan asuntovaunun kanssa

BE-luokan ajokortilla tai pikku-E:llä saa ajaa kokonaismassaltaan enintään 3 500 kg painavan B-luokan ajoneuvoa, johon kytketyn perävaunun kokonaismassa on yli 750 kg mutta alle 3 500 kg. Näin ollen yhdistelmän kokonaismassa voi olla maksimissaan 7 000kg. Matkailuvaunun vetämiseen tarvitaan BE-luokan ajokortti silloin, kun yhdistelmän kokonaismassa on yli 3 500kg, mutta alle 7 000kg.

asuntoauton ajokortti
Asiakkaiden oma auto sekä Knaus 540 -matkailuvaunu eivät yhdessä ylitä 3500kg painorajaa, joten B-ajokortti riittää myös tähän yhdistelmään.

C1- ajokortti asuntoautoa varten, joka painaa yli 3500kg

C1-luokan ajokortilla, eli kevytkuorma-autokortilla, voit ajaa kokonaismassaltaan yli 3500kg, mutta enintään 7500kg painavaa ajoneuvoa. Matkailuautot, joiden kokonaismassa ylittää 3500kg vaativat C1-kortin, mutta mikäli kokonaismassa ylittää 7500kg vaatii ajoneuvo jo C-kortin eli kuorma-autokortin. C1-luokan ajokortti oikeuttaa sinut ajamaan ajoneuvoyhdistelmää, jossa on C1-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa on enintään 750kg.

C1E-ajokortti kun vetoauto painaa yli 3500kg

C1E-luokan ajokortti mahdollistaa yli 3500kg painavan ajoneuvon kuljettamisen lisäksi myös sellaisen yhdistelmän kuljettamisen, jossa hinattavan ajoneuvon paino on yli 750kg. Yhdistelmä saa painaa kokonaisuudessaan enintään 12 000kg. C1E-luokan ajo-oikeus sisältää BE-luokan ajo-oikeuden.

Kytkentämassa tien päällä, ajokorttiasia paperilla

Karavaanarin tulee ottaa huomioon, että kytkentämassat katsotaan tien päällä ajoneuvon tai ajoneuvoyhdistelmän todellisina painoina lastattuna. Ajo-oikeuteen vaikuttavat asiat sen sijaan katsotaan papereista eli rekisteriotteesta. Tarkista oma ajokortti asuntoauto hankintaa varten, riittäähään ajo-oikeutesi?

Esimerkki liikkuvakoti.fi sivustolta: Mikäli mietit matkailuvaunun hankintaa, mutta vaunun kokonaismassa ylittää vetoautosi ilmoitetun maksimipainon (esim. 1800 kg), voit silti hankkia vaunun sillä edellytyksellä, että lastattuna perävaunun kokonaispaino ei ylitä tien päällä sitä painoa mitä autollasi saa vetää. Vaunun rekisteriotteessa voi siis lukea kokonaispaino 2000 kg, mutta vaunu lastattuna painaa ”vain” 1800 kg. Yhdistelmä on laillinen ja voit vetää sitä em. autollasi mikäli ajokorttiluokkasi on vähintään BE tai ABE, joka oikeuttaa yli 3500 kg yhdistelmän kuljettamisen.

Mikäli ajokorttiluokkien rajoitukset tuntuvat sekavilta, voit kääntyä asiantuntevien myyjiemme puoleen. He auttavat sinua valitsemaan matkailuauton tai -vaunun, johon ajo-oikeutesi riittää. Meiltä vuokrattaviin asuntoautoihin riittää B-luokan ajokortti. Lue lisää vuokrauksesta!

Varmista tietojen oikeudellisuus.

Lähteet: Ajokortti-info, Ajoneuvot, joita saan ajaa, 16.3.2021, https://ajokortti-info.fi/fi/perustietoa-ajokortista/ajoneuvot-joita-saan-ajaa

Liikkuvakoti.fi, Karavaanarin ajokortit, A. Siljamäki, 7.5.2019, https://liikkuvakoti.fi/karavaanarin-ajokortit/