Suomalaisten mielestä suurimmat riskit kesäliikenteessä liittyvät enemmän kuljettajien ajokäyttäytymiseen kuin renkaiden tai teiden kuntoon.

Nokian Renkaiden teettämässä kyselytutkimuksessa* selvitettiin, mitkä asiat suomalaisten mielestä ovat suurimpia riskitekijöitä kesäteillä. Kysymykseen vastatessa sai valita kolme mielestään tärkeintä asiaa. Vaarallisia ohituksia piti merkittävänä riskinä 44 prosenttia vastaajista, ja liian lyhyet turvavälit valitsi niin ikään 44 prosenttia. Ylinopeus kuului suurimpiin riskitekijöihin 37 prosentin mielestä.

Omaan ja muiden liikenneturvallisuuteen pystyy kesäteillä vaikuttamaan paitsi kiinnittämällä huomiota omaan ajokäyttäytymiseen, myös varmistamalla auton ja renkaiden kunnon ennen kesän automatkoja.

– Varmista ensin perusasiat, kuten että auton ja mahdollisen perävaunun katsastus on voimassa. Tarkista, että valot toimivat, varmista tuulilasinpesunesteen määrä ja pese lasit, myös sisäpuolelta. Auto myös kannattaa huollattaa ennen pidempiä matkoja, sanoo Vianorin autohuollon päällikkö Pekka Alanko.

Alanko sekä Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri ja kokosivat muistilistan, jonka avulla kesän ajomatkat sujuvat huolettomammin.

·    Tarkasta renkaiden urasyvyys ja poista irtokivet urista. Kesärenkaissa tulee lain mukaan olla urasyvyyttä vähintään 1,6 millimetriä, mutta käytännössä renkaiden turvallisuus märillä teillä ja sadekelillä heikkenee selkeästi jo silloin, kun urasyvyys on alle 4 millimetriä.

·    Tarkista myös renkaiden ilmanpaine. Lomareissulla auto on usein täynnä ihmisiä ja tavaraa ja siten normaalia painavampi, jolloin renkaisiin kannattaa laittaa täyden kuorman ilmanpaine. Sopiva rengaspaine pienentää polttoaineenkulutusta, pidentää renkaiden ikää ja tekee ajosta turvallisempaa. Muista tarkastaa myös vararenkaan kunto ja ilmanpaine.

·    Varmista ilmastoinnin toiminta ja vaihda raitisilmasuodatin, jos se on edellisen kerran vaihdettu ennen talvea tai autolla on ajettu paljon edellisen vaihdon jälkeen.

·    Tarkista öljyt ja nesteet: tärkeimmät ovat jäähdytys- ja jarrunesteet sekä moottoriöljy.

·    Jos lähdet liikkeelle kesäautolla tai auto on muuten vain seissyt pitkään, tarkasta auton kunto erityisen huolellisesti. Vähäinen käyttö saattaa jopa huonontaa auton kuntoa.

·    Jos käynnistysakku on vanha, tarkastuta sen kunto. Kuuma sää rasittaa vanhaa akkua siinä missä kovat pakkasetkin.

·    Jos vedät perävaunua, tarkasta myös sen kunto. Jos vaunu on vanhempi, kiinnitä huomiota erityisesti renkaisiin. Varmista myös perävaunun valojen toiminta.

·    Kuormaa auto ja perävaunu oikein sekä muista kunnollinen kuorman kiinnitys.

Uusi verkkosivu tarjoaa vinkkejä lähimatkailuun

Lähimatkailun suosio on kasvanut ja entistä useampi suuntaa omalla autollaan tutkimaan kesäistä Suomea. Vinkkejä kiinnostavista paikoista löytyy esimerkiksi Nokian Renkailta.

Nokian Renkaiden uudella Elämäsi matkalla -sivulla voi katsella kartalta muiden jättämiä matkavinkkejä ja -kuvia tai kertoa omansa. Sivustolle on tarkoitus kerryttää vinkkejä ja kuvia niistä reiteistä ja paikoista, joita matkaoppaissa ei mainita mutta jotka paikallisilla ovat tiedossa.

*Kyselyn toteutti YouGov-tutkimuslaitos helmi-maaliskuussa 2020, ja siihen vastasi 1000 suomalaista.

Koko artikkeli on julkaisut Vianorin sivuilla ( täällä )