Talvirenkaat tulisi uusia, kun urasyvyyttä on jäljellä viisi millimetriä tai vähemmän. Lain mukaan talvirenkaiden minimiurasyvyys on 3 mm, mutta käytännössä rengasalan ammattilaiset eivät suosittele ajamaan talvirenkailla niin pitkään. Turvallinen talvirenkaiden urasyvyys on tyypillisesti 5–10 mm, jolloin pito pysyy hyvänä vielä haastavammillakin pinnoilla. Paljon autoilevilla renkaat luonnollisesti kuluvat nopeammin kuin heillä, jotka käyttävät autoa lähinnä lyhyillä matkoilla ja harvakseltaan.

Uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, kun keli- tai sääolosuhteet sitä edellyttävät. Huomioi talvirenkaiden vaihtoa suunnitellessa sääolosuhteet sekä lisäksi renkaiden kunto.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ei tyytyisi renkaiden urissa minimisyvyyksiin.

– On suositeltavaa, että urasyvyyttä olisi jäljellä enemmän kuin lain vaatimat kolme milliä. Talvirenkaiden uusiminen on ajankohtaista, kun urasyvyyttä on jäljellä viisi millimetriä tai vähemmän.

talvirenkaat renkaan vaihto

Kuusi talvea ja talvirenkaat vaihtoon

Vesalaisen mukaan urasyvyyden lisäksi olisi kiinnitettävä huomiota renkaiden valmistusajankohtaan. Renkaan kyljessä on ns. DOT-merkintä, jonka perässä olevat neljä numeroa kertovat renkaan valmistusviikon ja -vuoden. Esimerkiksi numerosarja 1916 tarkoittaa, että renkaat on valmistettu viikolla 19 vuonna 2016.

– Jos talvirenkailla on ajettu kuusi talvea tai niiden valmistusajankohdasta on kulunut yli 10 vuotta, on syytä hankkia uusi rengassarja, vaikka kulutuspintaa olisikin vielä hyvin jäljellä, Vesalainen vinkkaa.

Nastarenkaissa on kiinnitettävä huomiota myös nastojen kuntoon ja määrään.

– Jos nastoja puuttuu paljon tai ne ovat poikki, on rengas uusimisen tarpeessa. Myöskään löystynyt nasta ei pure jäähän suunnitellusti.

Vesalainen suosittelee vaihtamaan eturenkaat taakse ja takarenkaat eteen, pyörimissuuntaa muuttamatta, noin 8 000–10 000 kilometrin välein. Näin rengassarja kuluu tasaisesti.

Suomen talvet ovat vaihtelevia, ja ajokeli voi vaihtua vain muutamissa tunneissa vesikelistä lumimyräkkään tai kiiltävään jäähän. Jos alla ovat kuluneet talvirenkaat, autosi hallinta etenkin vaihtelevissa ja haasteellisissa olosuhteissa on vaikeaa ja riskialista. Kulunut talvirengas ei pidä liukkaalla tien pinnalla ja jarrutusmatkat kasvavat. Huonokuntoisilla renkailla myös vesi- ja lumiliirron riskit kasvavat.

Mikäli olet epävarma renkaidesi kunnosta, poikkea meille tarkistuttamaan asia. Vastuu turvallisista renkaista on kuljettajalla! Lue miksi alumiinivanteet vaativat jälkikiristyksen.

Jos haluat varata ajan renkaiden vaihtoon, ota yhteyttä sähköpostilla rengasmyynti@ysitienauto.com tai soita Aleksille 0407474060. Halutessasi voit jättää talvirenkaat meille säilytykseen rengashotelliin ja säästää säilytystilaa kotona!

talvirenkaat

Lähteet:

Kirjoittaja Marko Jokela, Kuvat: Moottorin arkisto, 11.10.2022 Lähteet: Traficom, Autoliitto, viitattu 13.10.2022. Artikkeli julkaistu moottori.fi sivustolla alun perin 13.10.2020

Talvirenkaiden käyttöikä – milloin on aika ostaa uudet talvirenkaat?, https://lujakumi.fi/talvirenkaiden-kayttoika-milloin-on-aika-ostaa-uudet-talvirenkaat/, N.d.